Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1996. i 1995.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 10. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da su se okrivljenici 20. srpnja 2018. oko 11,00 sati; zajednički i dogovorno u cilju pribavljanja imovinske koristi; osobnim vozilom marke Alfa Romeo, dovezli do prodavaonice na području Županije splitsko-dalmatinske te je ušao u prodavaonicu s navučenim naočalama i maramom na glavi istovremeno uperivši pištolj prema jednoj zaposlenici tražeći novac. Zaposlenica je u strahu za vlastiti život okrivljeniku predala iznos od oko 2.000,00 kuna, dok je drugi okrivljenik čekao u navedenom vozilu. Nakon počinjenja kaznenog djela okrivljenici su vozilom pobjegli s mjesta događaja, čime je trgovačko društvo oštećeno za navedeni iznos.
Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je 20. srpnja 2018. nakon počinjenja prethodno opisanog kaznenog djela na kolniku ceste na području Županije splitsko-dalmatinske upravljajući vozilom Alfa Romeo u kojem je bio i prvookrivljenik, kako bi izbjegli uhićenje, oglušio se o naredbe policijskih službenika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske. Unatoč STOP palici policijskog službenika, okrivljenik je povećao brzinu vožnje u njegovom smjeru svjestan da ga time može ozlijediti, kao i drugog policijskog službenika koji je bio u policijskom vozilu i htijući to, povećao brzinu vožnje u njihovom pravcu. Uslijed ovakve vožnje okrivljenika, službenik se morao skloniti s ceste, nakon čega je okrivljenik nastavio vožnju nesmanjenom brzinom unatoč blokiranoj prometnici, te je prednjim dijelom vozila udario u službeno policijsko vozilo marke Volkswagen u kojem je bio policijski službenik i koje se zarotiralo. Okrivljenik je nastavio vožnju velikom brzinom, a nakon izlaska iz vozila, u 16,45 zaustavili su ga policijski službenici Policijske uprave šibensko-kninske.