Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 27-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Slovenije (1991.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (20. 11. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 16. studenog 2018. u jednom mjestu na području Županije splitsko-dalmatinske po prethodnom dogovoru sa, za sada nepoznatim osobama, kao dijela šire međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi; u nakani da pribavi protupravnu imovinsku korist; preuzeli iznajmljeno osobno vozilo marke Mercedes Vito slovenskih registarskih oznaka strane državljane. U osobno vozilo su preuzeli državljane Irana i Iraka s namjerom njihovog ilegalnog prevoženja preko teritorija Republike Hrvatske u zemlje Europske unije. Prema prethodnom dogovoru državljani Irana i Iraka su, po dolasku na odredište u državu Europske unije, obvezali se platiti im novčane iznose od 2.000,00 do 4.000,00 eura po osobi. Policijski službenici Postaje granične policije Imotski su prilikom obavljanja kontrole prometa zaustavili spomenuto osobno vozilo i zadržali putnike iz vozila.
Nakon ispitivanja okrivljenika, ovo je državno odvjetništvo predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega okrivljenika, kao i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio navedeni prijedlog za određivanje istražnog zatvora i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.