Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjakinje zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1966.) zbog počinjenja kaznenog djela teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 3. u svezi s člankom 215. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona/11. (21. 3. 2017.)

Okrivljenici se stavlja na teret da je 10. kolovoza 2016. oko 9,00 sati kao voditeljica odvodnje u tehničkom sektoru jednog trgovačkog društva na području Županije splitsko-dalmatinske;  odgovorna za primjenu i korištenje osobnih zaštitnih sredstava i primjenu mjera sigurnosti i zaštite na radu u smislu odredbi članka 23. i 24. Zakona o zaštiti na radu; postupila suprotno odredbi članka 41. stavak 1. i članka 44. stavak 1. ovog zakona i Dodatka IV Pravilnika o zaštiti na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima. Tereti ju da je radniku I. P. izdala nalog da obavi čišćenje kontrolnog kanalizacijskog okna bez da je prethodno odredila da se na to mjesto rada postavi ograda, a radniku nije, pri izvršavanju tog naloga, osigurala korištenje sigurnosnog užeta i drugu odgovarajuću opremu i sigurnosne naprave kojima bi se fizički spriječio pad s visine. Uslijed opisanih propusta okrivljenice, radnik I. P. je tijekom stajanja na neograđenoj strmoj zemljanoj površini (na visini od 3,80 m od tla) pokušavao otvoriti okno, no izgubio je ravnotežu i pao na betonski plato zadobivši tešku tjelesnu ozljedu (iščašenje čunaste kosti lijevog stopala, prijelom vanjske i srednje klinaste kosti desnog stopala).

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, na temelju odredbe članka 540. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, traži da sud na temelju odredbe članka 541. Zakona o kaznenom postupku izda kazneni nalog kojim se prihvaća zahtjev ovog državnog odvjetništva i okrivljenicu proglašava krivom za počinjenje predmetnog kaznenog djela, te da se na temelju odredbe članka 222. stavak 3. Zakona o kaznenom postupku osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci uz primjenu uvjetne osude.