Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Određen istražni zatvor protiv dvojice osumnjičenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je nakon ispitivanja osumnjičenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvojice državljana Republike Albanije (1980. i 1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona/11. (21. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici 19. studenog 2016. oko 6,20 sati na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu na području Županije splitsko-dalmatinske; protivno odredbi članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga; postupali zajednički i dogovorno u nakani daljnje distribucije droge drugim osobama za novac iza stražnje klupe sjedišta osobnog vozila držali 22 PVC paketa. Preliminarnim vještačenjem utvrđeno je da se u predmetnim PVC paketima nalazi 11.820,00 grama droge marihuana koja je privremeno oduzeta od okrivljenika uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta. 
Nakon ispitivanja osumnjičenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku/08 s obzirom da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi osumnjičenici puštanjem na slobodu napustili teritorij Republike Hrvatske i na taj način onemogućili vođenje ovog kaznenog postupka.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv obojice osumnjičenika odredio istražni zatvor te nije prihvatio prijedlog obrane za određivanje jamstva od 100.000,00 kuna koje bi zamijenilo istražni zatvor.