Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 72-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. u svezi s člankom 28. stavak 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (22. 11. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da okrivljenik od prosinca 1992. do srpnja 1993. godine na širem području tada privremeno okupiranog Drniša, Općina Ružić i Promina, kao zapovjednik brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine, znajući da njegovi podređeni preostalo stanovništvo hrvatske nacionalnosti na okupiranom području sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju, muče, žene siluju, stambene i gospodarske objekte te katoličke vjerske objekte ruše, miniraju, pale i na druge načine uništavaju, nije poduzimao potrebne radnje da takvo ponašanje svojih podređenih spriječi.
Okrivljenik je mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali nije poduzeo potrebne mjere i radnje da se takvo postupanje njegovih podređenih spriječi. Pripadnici njegove brigade bili su ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su  nastavili s činjenjem ratnih zločina. Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19,00 sati u mjestu Prominski Bogatići, u zaseoku Popovići zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, osnovano se sumnja da su ih zlostavljali, tukli ih nogama, kundacima pušaka i drugim tvrdim predmetima do kojih su došli i na kraju u njih pucali iz vatrenog oružja. Žrtva Z. M. zadobio je prijelom vratne kralježnice, prijelom nosnih kostiju i strijelnu ranu lijeve lopatice, uslijed čega je preminuo istog dana. Žrtva Š. M. zadobio je krvni podljev kože desne šake, lijeve nadlaktice i stidnog područja, nagnječenje glave, strijelnu ranu glave s oštećenjem mozga, prijelom svoda lubanje, prijelom vratne kralježnice, podljeve oko očiju i otok testisa, te je preminuo sljedeće dana od zadobivenih ozljeda. 
Protiv okrivljenika je ranije u drugom kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske određen istražni zatvor s obzirom da se nalazi u bijegu, kao i zbog postojanja posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.)