Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenih dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1985. i 1984.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (23. 5. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 9. svibnja 2018. postupali zajednički u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi odnosno da su s nepoznatom osobom na području Bosne i Hercegovine dogovorili da će za novčanu nagradu od 800,00 eura po osobi u svojim vozilima ilegalno prevesti petoricu državljana Pakistana preko teritorija Republike Hrvatske do granice s Republikom Slovenijom. Kad su državljani Pakistana iz Bosne i Hercegovine ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu, prvookrivljenika se tereti da je u svoje osobno vozilo marke Alfa Romeo, registarskih oznaka Republike Srbije, smjestio trojicu državljana Pakistana, a da je drugookrivljenik u svoje osobno vozilo marke Ford Fokus, također registarskih oznaka Republike Srbije, smjestio dvojicu državljana Pakistana. Okrivljenici su nakon toga svojim osobnim vozilima krenuli prema granici Republike Slovenije, ali su ih na državnoj cesti D-1policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske spriječili u daljnjem ilegalnom prijevozu. 
Na temelju prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu sudac istrage Županijskog suda u Splitu je rješenjem od 10. svibnja 2018. odredio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi boravkom na slobodi mogli pobjeći i time postati nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).