Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjaka i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika (1983.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavak 2. KZ-a. (25. 5. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 20. svibnja 2020. u Makarskoj dočekao svoju bivšu djevojku ispred njezinog vozila znajući da ona treba biti ispitana u svojstvu žrtve u predmetu državnog odvjetništva koji se vodi protiv okrivljenika te joj je, u nakani da ju navede na davanje lažnog iskaza i oteža dokazivanje u tom postupku, uputio riječi prijetnje i da će joj se osvetiti zbog svega te da ona zna da je naoružan. Nakon toga se zajedno s oštećenicom dovezao u Split gdje je ona pred državnim odvjetništvom iskazala kako okrivljenik nije kršio mjere opreza u tom postupku. Po povratku u vozilo okrivljenik je, osnovano se sumnja, zaprijetio joj da ne smije zvati policiju jer će on sve saznati preko svojih prijatelja.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 21. svibnja 2020. oko 11,00 sati došao do stana oštećenice u Makarskoj pokušavajući saznati jesu li mu ukinute mjere opreza te ju uhvatio za desnu nadlakticu i za čeljust i udario je, a u nakani da ju zastraši ponovo joj je uputio riječi prijetnje nanošenjem težih ozljeda od onih koje joj je zadao 8. travnja 2020. 
Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti da će okrivljenik na slobodi ponoviti ista ili neka druga kaznena djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), a posebice zbog toga što se okrivljenik nije pridržavao određenih mjera opreza zabrane približavanje žrtvi na udaljenosti manjoj od sto metara, zabrane uspostavljanja i održavanje veze s žrtvom i zabrane uznemiravanja žrtve.
Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je navedeni prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.