Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Prihvaćen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 41-godišnjakinje

Zamjenik Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je ispitao hrvatsku državljanku (1971.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona i u svezi čl. 38. KZ-a. (25. 10. 2012.)

Postoji osnova sumnje da je 41-godišnjakinja od početka travnja 2012. godine do danas na području Županije splitsko-dalmatinske; s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za sebe i osumnjičenika (1978.); unaprijed dogovorili da će novac koji će osumnjičenik pribaviti na način da će bez znanja i pismenog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata sklopiti ugovor o kupoprodaji (prodaja zemljišta), neosnovano zadržati i njime raspolagati. Kada je osumnjičenik podigao novac sa bankovnog računa, dio novca su potrošili a ostatak sakrili na za sada neutvrđen način, čime su oštetili župu za iznos od oko 9.800.000,00 kune.
Nakon ispitivanja osumnjičenice, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenice zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.
Sudac istrage je rješenjem odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a odbio je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, te je odredio jamstvo u visini od 4.000.000,00 kuna.
Protiv ovog rješenja, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podnijelo žalbu.