Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitana 38-godišnjakinja i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitana je hrvatska državljanka (1980.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 4. u svezi stavka 1. KZ-a i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavak 2. KZ-. (25. 10. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica 23. listopada 2018. oko 21,20 sati na području Županije splitsko-dalmatinske upravljala osobnim vozilom marke Audi A3 sjevernom kolničkom i srednjom prometnom trakom ceste od smjera istoka u smjeru zapada, za vrijeme dok joj je bila izrečena zabrana upravljanja vozilom "B" kategorije postupajući protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 
Osnovano se sumnja da je upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola (količina od najmanje 1,01 g/kg alkohola u krvi) uslijed čega su njene vozačke sposobnosti bile smanjene, te da se, dolaskom do raskrižja s kolnikom ulice, nije zaustavila ispred pješačkog prijelaza i propustila pješake. Ulaskom u raskrižje i zadržavajući smjer kretanja; iako je za njen smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo na semaforu; svjesna da takvom vožnjom može izazvati prometnu nesreću i pristajući na to, na istočnom dijelu raskrižja na pješačkom prijelazu prednjim je desnim dijelom vozila udarila pješakinju (1999.). Pješakinja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza preko sjeverne kolničke trake od smjera juga u smjeru sjevera, u vrijeme dok je za pješake za njen smjer kretanja bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu. Od ovog udara pješakinja je odbačena u smjeru zapada izvan sjevernog ruba kolnika na travnatu površinu i zadobila je teške tjelesne ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće. 
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica neposredno nakon prometne nesreće koju je skrivila na prethodno opisani način; svjesna da je vozilom udarila pješakinju i odbacila je na travnatu površinu izvan sjevernog ruba kolnika kojim se kretala i svjesna da joj je život ugrožen; propustila se zaustaviti i pružiti joj pomoć, premda je to bila u mogućnosti bez da ugrozi sebe i druge.

Zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu podnijela je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenice zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i protiv okrivljenice odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.