Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Ispitan 72-godišnjak i određen istražni zatvor

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je državljanina Republike Hrvatske (1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi iz članka 314. stavak 1. Kaznenog zakona. (25. 10. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je 72-godišnji osumnjičenik 23. listopada 2019. na području Županije splitsko-dalmatinske, a nakon što su policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske došli do njegove obiteljske kuće zbog obavljanja obavijesnog razgovora povodom prijave njegove nevjeste zbog oštećenja vrata na kući u njezinom vlasništvu, odbio otvoriti vrata. Osnovano se sumnja da je 72-godišnjak policijskim službenicima zaprijetio riječima da će u roku od 48 sati aktivirati bombu uz plinske boce i da će dići kuću u zrak ako netko od policijskih službenika ili drugih osoba pokuša ući u kuću, a nakon toga je mobilnim telefonom nazvao radio postaju i zaposlenici redakcije rekao da namjerava sebe i kuću dignuti u zrak uz pomoć plinskih boca i bombe.
Policijski službenici u ovakvim okolnostima nisu obavili obavijesni razgovor s osumnjičenikom već su blokirali promet ulicom u kojoj se nalazi osumnjičenikova obiteljska kuća te je prekinuta nastava u obližnjoj osnovnoj školi.
Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenik na slobodi nastaviti s činjenjem kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je ovaj prijedlog i protiv osumnjičenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.