Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 56-godišnjakinje zbog prijevare i krivotvorenja isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 24. svibnja, nakon provedenih izvida, podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke (1963.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz članka 224. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona/97 i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 311. stavak 1. KZ-a/97. (27. 5. 2019.)
Okrivljenici se stavlja na teret da je od 30. kolovoza 2006. do 4. siječnja 2010. na području Županije splitsko-dalmatinske, u nakani da se neosnovano materijalno okoristi u znatnom iznosu, znajući da je žrtva kao kupac sa trgovačkim društvom kao prodavateljem zaključio ugovor o kupoprodaji stana, žrtvi koja prebiva u Velikoj Britaniji neistinito prikazala da će sukladno dinamici izgradnje stana koji je predmet kupoprodaje i u vezi s tim njegove obveze plaćanja dospjelih rata u njegovo ime i za njegov račun na račun prodavatelja trgovačkog društva uplaćivati novac koje bude dostavljao u tu svrhu, unaprijed odlučivši da tako ne postupi, već da dio novca uplaćenog na ime kupoprodajne cijene zadrži za sebe. Žrtva je povjerovala okrivljenici i u više navrata na njen račun, na račun njezine kćeri, kao i na račun otvoren na njegovo ime na kojem je okrivljenicu opunomoćio za predizanje novca uplatio ukupni iznos od 852.043,66 kuna. Okrivljenica je novac predigla i dio tog novca u iznosu od 590.914,00 kuna proslijedila u korist prodavatelja trgovačkog društva. Preostali dio novca u iznosu od 261.129,68 kuna okrivljenica nije uplatila na račun navedenog trgovačkog društva, već ga je zadržala za sebe. Počinjenjem ovog kaznenog djela okrivljenica je, tereti ju se, za sebe nepripadno pribavila prethodno navedeni iznos. 
Okrivljenici se stavlja na teret i da je od 22. srpnja 2008. do 19. travnja 2016. na području Županije splitsko-dalmatinske sastavila više podnesaka u kojima je kao izdavatelja neistinito upisivala trgovačko društvo i potpisivala ih imenom i prezimenom odgovornih osoba ovog trgovačkog društva. Nakon toga, okrivljenica je, tereti ju se, uporabom računala razradila korespondenciju elektroničkom poštom upisujući na nju adresu elektroničke pošte odgovorne osobe ovog trgovačkog društva.