Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Splitu optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1979. i 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. Kaznenog zakona. (31. 1. 2019.)
Okrivljenike se tereti da su 2. siječnja 2019. na području Županije splitsko-dalmatinske, postupali zajednički i dogovorno u nakani da pribave protupravnu korist, pri čemu se prvookrivljenik prethodno dogovorio sa, za sada nepoznatom osobom, da će za novčanu nagradu od najmanje 350,00 eura omogućiti migrantima ilegalno kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj. Prvookrivljenika se tereti da je upravljao osobnim vozilom marke Opel, dok je osobnim vozilom marke Peugeot upravljao drugookrivljenik u koje su smjestili državljanina Iraka i državljane Irana koji su prethodno iz Bosne i Hercegovine ušli u Republiku Hrvatsku, izbjegavajući graničnu kontrolu. Prvookrivljenika i drugookrivljenika su tijekom vožnje jednog iz drugog prema Makarskoj, oko 21,00 sat zatekli policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske.
U optužnici je predloženo da se protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika produlji istražni zatvor određen rješenjem suca istrage od 4. siječnja 2019. zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenici za slučaj da se nađu na slobodi pobjeći i na taj način onemogućiti vođenje ovog kaznenog postupka.