Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog prijetnje, nasilja u obitelji i oštećenja tuđe stvari

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 24. rujna, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1996.) zbog, u stjecaju, počinjenih jedanaest kaznenih djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona/11, jednog kaznenog djela nasilja u obitelji iz članka 179.a KZ/11 i jednog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ/11. (1. 10. 2020.)
Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 5. ožujka 2019. do 28. srpnja 2020., u mjestima u Županiji splitsko-dalmatinskoj, u ukupno jedanaest navrata putem mobilnog uređaja, aplikacije te osobno, maloljetnoj ženskoj osobi (bivša izvanbračna supruga s kojom ima dijete), njenoj sestri, teti i tetku, zatim svojim roditeljima te dvojici policijskih službenika, uputio ozbiljne prijetnje smrću.
Optužnicom mu se stavlja na teret da je 17. travnja 2020. u jednom mjestu u Županiji splitsko-dalmatinskoj, od bivše izvanbračne supruge tražio novac za popravak motocikla, pa kada je ona to odbila, uzeo joj novčanik i iz njega iznos od 150,00 kuna, dvije bankovne kartice te joj pokidao osobnu i zdravstvenu iskaznicu. Tereti ga se da ju je tražio PIN broj od kartice, no kad je došao do bankomata nije uspio podići novac jer je shvatio da mu je ona dala pogrešan broj, pa se vratio do nje i otvorenim ju dlanom više puta udario, a kad je pala na tlo, udario ju je i nogom. Sve opisano je kod nje izazvalo osjećaj straha i poniženosti.
Optužnicom mu se stavlja na teret da je 19. svibnja 2020. u jednom mjestu u Županiji splitsko-dalmatinskoj uporabom fizičke sile razbio stražnje vjetrobransko staklo na vozilu koje koristi teta njegove bivše izvanbračne supruge, oštetivši ju za iznos od 2.900,65 kuna.
U optužnici je predloženo da se protiv 24-godišnjeg okrivljenika produlji istražni zatvor zbog postojanja opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točke 3. Zakona o kaznenom postupku).