Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 27-godišnjaka i određena mjera opreza

Povodom prometne nesreće koja se dogodila 29. travnja 2019. oko 00,30 sati na kolniku državne ceste broj D60 (8 km+800 m) u Trilju, dežurni zamjenik općinske državne odvjetnice u Splitu proveo je očevid na mjestu događaja uz sudjelovanje policijskih službenika Policijske postaje Sinj i stalnog sudskog vještaka za cestovni promet i motorna vozila. (2. 5. 2019.)

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika (1992.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. u svezi stavka 4. Kaznenog zakona.
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 29. travnja 2019. oko 00,30 sati upravljao osobnim automobilom marke Renault Laguna, iako je bio pod utjecajem alkohola od 1,70 g/kg, uslijed čega su njegove vozačke sposobnosti bile bitno smanjene. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, vozeći obijesnom vožnjom iz smjera sjevera u smjeru juga brzinom od 150 km/h na dijelu gdje je brzina kretanja ograničena na 50 km/h, postupio protivno odredbama članka 51. stavak 1., 53. stavak 1. i 199. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, svjestan da uslijed takve vožnje može prouzrokovati prometnu nezgodu. Uslijed psihofizičkog stanja omamljenosti u kojem se nalazio, nedozvoljenoj i neprilagođenoj brzini u uvjetima noćne vožnje, okrivljenik je, osnovano se sumnja, osobnim automobilom prešao preko pune linije na lijevu stranu prometnice u trenutku kad je iz suprotnog smjera naišao osobni automobil marke Renault Megane kojim je upravljala žrtva (1968.), uslijed čega je prednjim lijevim dijelom svog osobnog automobila udario u prednji lijevi dio tog osobnog automobila. Od siline udara osobni automobil marke Renault Megane odbačen je izvan kolnika na prostor obližnje benzinske postaje, a žrtva je preminula na mjestu nesreće zbog zadobivenih teških tjelesnih ozljeda. 
Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, na temelju odredbe članka 98. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, odredilo prema okrivljeniku mjeru opreza privremenim oduzimanjem dozvole za upravljanje motornim vozilom. Navedena mjera opreza trajat će dok za to postoji potreba, a najdulje do pravomoćnosti presude.