Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 31-godišnjaka zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja produljenog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavak 1. i članka 52. Kaznenog zakona/11. (6. 7. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od 11. siječnja 2020. do 19. siječnja 2020. na području Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije, u nakani pribavljanja neosnovane imovinske koristi, sa za sada nepoznatom osobom dogovorio da će za novčanu nagradu od 500,00 eura po osobi, ilegalno preko teritorija Republike Hrvatske prevoziti migrante koji su u Republiku Hrvatsku ulazili izbjegavajući granične kontrole. Tereti ga se da je tako u tri navrata, koristeći se osobnim vozilima koje je u tu svrhu unajmio, prevezao ukupno dvanaest ilegalnih migranata.
Okrivljeniku se stavlja na teret da je 16. siječnja 2020. došao u mjesto na području Dubrovačko-neretvanske županije kako bi sukladno dogovoru s nepoznatom osobom primio osam ilegalnih migranata radi prijevoza do mjesta u Zadarskoj županiji, od čega je odustao jer je neposredno prije ukrcaja na autocesti uočio policijsku ophodnju. Na teret mu se stavlja i da je 18./19. siječnja 2020. na odmorištu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u vozilo primio tri turska državljanina te ih vozio do mjesta u Zadarskoj županiji, za što su mu oni platili 500,00 eura, te su mu po dolasku na dogovoreno mjesto trebali platiti još 1.000,00 eura, međutim, tijekom vožnje su ga 19. siječnja 2020. sati na odmorištu na autocesti A1 zatekli policijski službenici, a migranti su pobjegli iz vozila u obližnju šumu. Na opisani je način stekao neosnovanu imovinsku korist od najmanje 6.500,00 eura u protuvrijednosti u kunama, pri čemu mu je putem Western Uniona od nepoznate osobe na ime usluga prijevoza isplaćen ukupan iznos od 28.811,72 kuna.