Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 37-godišnjaka zbog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona. (9. 5. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je 24. veljače 2017. oko 14,45 sati u jednom mjestu na srednje dalmatinskom otoku, zbog nemogućnosti shvaćanja značenja postupaka i upravljanja njima uslijed bolesti, na prvom katu balkona obiteljske kuće ispred ulaznih vrata, šest puta drvenim držalom za motiku udario svog oca (1942.) u predjelu podlaktica, natkoljenica i koljena kako bi ga usmrtio. Tereti ga se da je neposredno nakon toga istim držalom najmanje šest puta jakom silinom udario oštećenika po glavi zadavši mu šest rana i razderotina glave s prijelomom kostiju lica, svoda i baze lubanje, te nagnječenjima mozga koje pojedinačno i u zbiru predstavljaju osobito teške i po život opasne ozljede. Oštećenik je preminuo od zadobivenih ozljeda na mjestu događaja.
U optužnici je predloženo da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem članka 551. stavak 1. u svezi s člankom 123. Zakona o kaznenom postupku budući da je okrivljenik protupravno djelo zakonskih obilježja kaznenog djela ubojstva iz članka 110. Kaznenog zakona počinio u neubrojivom stanju i postoji vjerojatnost da bi zbog težih duhovnih smetnji mogao počiniti teže kazneno djelo. Na temelju odredbe članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku u optužnici je postavljen zahtjev da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti te da mu odredi prisilni smještaj sukladno odredbama Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.