Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije (1977.) i državljanina Republike Srbije (1980.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 3. u svezi sa stavkom 1. i 2. Kaznenog zakona. (19. 3. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 17. ožujka 2020. od 16,30 do 16,47 sati na području Županije splitsko–dalmatinske postupali zajednički i dogovorno s nakanom da se u velikoj mjeri neosnovano materijalno okoriste, odnosno da su pozvali oštećenika (1954.) da dođe na određenu adresu donoseći sa sobom veći iznos novca lažno prikazujući kako će od njega kupiti stranu valutu. Kad je oštećenik došao na dogovoreno mjesto, okrivljenici su ga, osnovano se sumnja, više puta udarili u predjelu glave te mu oduzeli i odnijeli 200.000,00 kuna i 10.000,00 eura, a potom su pobjegli s mjesta događaja. Nedugo nakon toga, uslijed zadobivenih ozljeda i pretrpljenog šoka, oštećenik je preminuo u vozilu Hitne medicinske pomoći.

Dežurni zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu je, nakon ispitivanja okrivljenika, podnio sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja osobitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi okrivljenici boravkom na slobodi mogli pobjeći i na taj način onemogućiti nesmetano vođenje ovog kaznenog postupka (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku).