Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika i određen istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv mlađeg punoljetnog hrvatskog državljanina (1998.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona, i rješenje o provođenju istragu protiv mlađeg punoljetnog hrvatskog državljanina (1999.) zbog osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo razbojništva iz članka 230. stavak 2. KZ-a i kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 118. stavak 1. u svezi s člankom 34. KZ-a. (26. 3. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 16. veljače 2019. oko 2,45 sati na području Županije splitsko-dalmatinske u osobnom vozilu marke Ford Fiesta u vlasništvu oštećenika, zajednički i dogovorno u nakani stjecanja neosnovane materijalne koristi, tijekom vožnje rukama uhvatili za glavu i ruke oštećenika zatraživši da im preda novac. Kada je on zaustavio osobno vozilo i zatražio da mu okrivljenici oslobode ruke radi predaje novca, drugookrivljenik ga je, s ciljem da ga teško ozlijedi, nožem uboo u predjelu lijeve ruke i desne noge pri čemu je oštećenik zadobio porezotinu lijeve podlaktice i tri ubodne rane desne natkoljenice. U strahu za vlastiti život oštećenik je izvadio novčanik u kojem je bilo 800,00 kuna i 100,00 eura, osobne iskaznice i bankovne kartice te kartice trgovačkih centara. Drugookrivljenik mu je, osnovano se sumnja, istrgnuo novčanik iz ruke kojeg su potom obojica zadržali za sebe i pobjegli s mjesta događaja oštetivši oštećenika za iznos od najmanje 1.550,00 kuna. 
Nakon ispitivanja prvookrivljenika, dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu podnijela je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo (čl. 123. St. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u cijelosti je prihvatio navedeni prijedlog i donio rješenje o određivanju istražnog zatvora protiv prvookrivljenika u trajanju od mjesec dana.
U odnosu na drugookrivljenika, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Splitu donijela je rješenje kojim se temeljem odredbe članka 98. stavak 2. Zakona o kaznenom postupku drugookrivljeniku nalaže mjera opreza obveznog redovitog javljanja policijskom službeniku nadležne policijske postaje i Centru za socijalnu skrb.