Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 36-godišnjaka i određen istražni zatvor

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu ispitao je hrvatskog državljanina (1983.) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka iz članka 152. stavak 1. Kaznenog zakona, kazneno djelo bludnih radnji iz članka 155. stavak 1. KZ-a, kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz članka 158. stavak 2. KZ-a i kazneno djelo omogućavanja trošenja droga iz članka 191. stavak 2. KZ-a. (30. 4. 2019.)
Rješenjem o provođenju istrage postoji osnovana sumnja da je okrivljenik počinio navedena kaznena djela tijekom 2017. i 2018. godine na području Županije splitsko-dalmatinske na štetu djece (2003., 2003. i 2002.) protivno njihovoj volji zastrašujući ih oružjem i prijetnjama. Postoji osnovana sumnja i da je od 1. ožujka 2017. do 28. veljače 2019. u stanu u kojem boravi, u više navrata nagovarao maloljetnika (2002.) znajući da on nema navršenih 15 godina, i davao na uživanje droge marihuana i hašiš koje se nalaze na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. 
Nakon ispitivanja okrivljenika, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika s obzirom da egzistiraju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će okrivljenik boravkom na slobodi i dalje nastaviti s činjenjem kaznenih djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i rješenjem odredio istražni zatvor protiv okrivljenika u trajanju od mjesec dana.