Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog prijetnje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je 9. srpnja, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. u svezi stavka 2. Kaznenog zakona/11. (13. 7. 2020.)

Okrivljeniku se stavlja na teret da je od travnja 2020. do 18. lipnja 2020. u Splitu, kao podizvođač radova trgovačkog društva na radovima iskopa, postavljanja i zamjene električnih kabela koji su naručeni i ugovoreni od pravne osobe iz Splita; nezadovoljan time što ga je nadzorni inženjer te pravne osobe zadužen za stručni nadzor i kontrolu tih radova više puta upozorio da radove izvodi protivno pravilima struke i ugovoru; u više mu navrata uputio riječi prijetnje. 
Kad ga je oštećenik početkom lipnja 2020. godine izvijestio da zbog nestručnog izvođenja radova više neće obavljati ugovorene radove za tu pravnu osobu već kako će oni biti povjereni drugoj tvrtki, okrivljenika se tereti da je 18. lipnja 2020. ušao u prostore pravne osobe slagavši zaštitaru da ima dogovoren sastanak sa oštećenikom te zatim ušao u njegov ured, a kada ga tamo nije zatekao nastavio ga je tražiti po poslovnoj zgradi i više ga puta nazvao s mobilnog telefona i slao poruke, a oštećenik je istovremeno napustio prostore u strahu za svoj život i sigurnost.
Nakon što je zaštitar udaljio okrivljenika iz kruga pravne osobe, on se ubrzo vratio držeći u ruci veliku sjekiru te pokušao s njom ponovno ući u prostor pravne osobe i pronaći oštećenika, u čemu nije uspio jer ga je zaštitar zaustavio i pozvao policiju, što je sve kod oštećenika izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za vlastiti život i tjelesni integritet.

Protiv okrivljenika je predloženo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) koji sud nije prihvatio. Prijedlog za određivanje istražnog zatvora je po žalbi ovog državnog odvjetništva u konačnici prihvaćen, a kako se od tada okrivljenik nalazi u bijegu tako je u optužnici predloženo da sud, po realizaciji istražnog zatvora protiv okrivljenika, ga produlji.