Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Ispitano dvoje osumnjičenika, doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, protiv dvoje hrvatskih državljana (1977. i 1999.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 2. Kaznenog zakona, ispitalo dvoje osumnjičenika i protiv njih donijelo rješenje o provođenju istrage. (7. 9. 2020.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 5. rujna 2020., nakon prethodnog dogovora i dobivenih uputa od nepoznatih osoba, u nakani da se okoriste za unaprijed obećanu novčanu nagradu, prethodno na nepoznatoj lokaciji preuzeli državljane Pakistana i Bangladeša, za koje su znali da su nezakonito izvan graničnog prijelaza ušli u Republiku Hrvatsku, a potom ih smjestili u tovarni prostor kombi vozila koji nije namijenjen za prijevoz osoba i nema dovoda svjetlosti i zraka. Osnovano se sumnja da su ih vozili s namjerom da ih dovezu do područja Italije, no u tome su ih spriječili policijski službenici oko 00,30 sati na autocesti kod čvora Popovača.
Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Sisku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv oba okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), koji je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor.