Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv četvero okrivljenika

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu ispitao je četvero uhićenih hrvatskih državljana (1966., 1977., 1968. i 1983) i protiv njih donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje o počinjenju pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona, od čega u odnosu na dvoje okrivljenika poticanjem i u svezi s člankom 37. KZ-a, a protiv jednog okrivljenika i zbog jednog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ-a. (5. 9. 2017.)
Postoji osnovana sumnja da su od početka 2012. do sredine 2015. godine na području županija Splitsko-dalmatinske i Istarske, dvojica okrivljenika kao odgovorne osobe triju trgovačkih društava, na poticaj druge dvojice okrivljenika, sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji i o zakupu, po osnovi kojih obveze nisu stvarno ispunjene, izvlačili novac iz trgovačkih društava čije su imovinske interese bili dužni štititi u korist dvaju trgovačkih društava. Na opisani način je tim pravnim osobama pribavljena korist u ukupnom iznosu od oko 34.800.000,00 kuna. Osnovano se sumnja i da je jedan od okrivljenika kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke.
Nakon ispitivanja, zamjenik županijskog državnog odvjetnika podnio je sucu istrage Županijskog suda u Splitu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage je odbio prijedloga za određivanje istražnog zatvora pa je ovo državno odvjetništvo, protiv tog rješenja, podnijelo žalbu izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Splitu.