Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta
Priopćenje o provođenju kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno osam osoba i jedno trgovačko društvo

Nakon dugotrajnog i složenog kriminalističkog istraživanja te izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u vezi počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jedne banke i više trgovačkih društava, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba i jednog trgovačkog društva. (10. 4. 2013.)
Provedenim istraživanjima i izvidima  utvrđeno je kako postoje osnove sumnje da je prvoosumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala  drugoosumnjičenog člana Uprave  banke te trećeosumnjičenika, četvrtoosumnjičenika i petoosumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit.
U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava.  Isto tako su u cilju ostvarenja plana koristeći položaj drugoosumnjičenika zajedno s šestoosumnjičenicom, članicom Uprave banke, i sedmoosumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke, te sa osmoosumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su pričinili štetu banci od najmanje 37.565.000,00 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000,00 kuna.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, izdan je nalog za uhićenje svih osam osumnjičenika koji će po završetku kriminalističkog istraživanja biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim ispitani u USKOK-u, nakon čega će USKOK donijeti odluku o daljnjem postupanju.