Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Nije točna izjava da državnoodvjetnički dužnosnici "nikada ništa ozbiljno nisu poduzimali"

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odgovara kako nije točan navod iz izjave bivšeg zastupnika u Skupštini Grada Zagreba izrečen tijekom gostovanja u jednoj  informativnoj emisiji, odnosno nije točno da "Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i njegovi podčinjeni nikad ništa ozbiljno nisu poduzimali" u predmetu zamjena zemljišta. (19. 3. 2015.)

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je odmah po primitku prijava bivšeg gradskog zastupnika, kao i povodom prijava drugih osoba, naložio poduzimanje potrebnih izvida Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, dok je od Porezne uprave zatraženo provođenje odgovarajućih nadzora, a od Ureda za sprječavanje pranja novca, kao i drugih nadležnih državnih tijela, dostava relevantnih podataka kojima ta tijela raspolažu.
U konkretnom slučaju radi se o iznimno složenom i opsežnom predmetu, tako da je bilo potrebno utvrditi čitav niz činjenica te analizirati obimnu poslovnu dokumentaciju, s ciljem ocjene jesu li se u ponašanju prijavljenih osoba ostvarila bitna obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, osobito ima li se u vidu činjenica da je u ovim aktivnostima sudjelovao veći broj fizičkih i pravnih osoba.
Kriminalističko istraživanje je iz navedenih razloga bilo je dugotrajno, a nakon ocjene svih utvrđenih činjenica i prikupljenih dokaza, USKOK je, odmah po ocjeni istih, donio rješenje o provođenju istrage, o čemu je obaviještena javnost.
Dakle, USKOK je u konkretnom predmetu, kao i do sada, postupao i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u spisu.