Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskih državljana (1967. i 1966.) zbog počinjenja šest kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. i st. 1. Kaznenog zakona. (5. 5. 2014.)
Okrivljenog 47-godišnjaka se tereti da je 2007. i 2008. godine kao direktor trgovačkog društva, zaključivao u ime društva i istodobno u vlastito ime kao fizička osoba, prijeboje i ustupe potraživanja u koje je uvrštavao nepostojeća dugovanja njegovog društva prema njemu osobno, nakon čega je takve nepostojeće dugove prebijao sa svojim stvarnim dugovanjima koje je imao kao fizička osoba ili je usmjeravao plaćanja u korist trgovačkog društva na svoj osobni žiro-račun. Tereti ga se da je na opisani način stekao nepripadnu korist veću od 225.000,00 kuna. Okrivljenika se tereti i da je podizao novac s računa ili blagajne društva koji je neosnovano zadržao za sebe u visini od gotovo 380.000,00 kuna; te da je zaključio u ime društva prijeboj potraživanja u koji je uvrstio nepostojeće potraživanje drugog društva čija je vlasnica njegova supruga čime je ishodio neosnovano plaćanje društvu svoje supruge u iznosu većem od 28.000,00 kuna.
Okrivljenog 48-godišnjaka se tereti da je kao voditelj transporta u istom trgovačkom društvu, ugovarao poslove prijevoza robe kamionima u ime društva, kod čega je nalagao da se prevezu dodatne količine robe koje je ugovarao u ime svog vlastitog autoprijevozničkog obrta, a potom je ishodio da se za prijevoze koje je obavilo trgovačko društvo ne izdaju računi tog društva, već je izdavao naručiteljima prijevoza račune u ime svog obrta iz kojih je proizlazilo da je prijevoz robe obavio obrt. Slijedom navedenog, računi za prevezene dodatne količine robe su plaćene obrtu, a ne trgovačkom društvu kao stvarnom izvršitelju prijevoza čime je ostvario nepripadnu materijalnu dobit za svoj obrt u iznosu većem od 20.000,00 kuna.