Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Određen istražni zatvor protiv 21-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prvo ispitivanje hrvatskog državljanina (1994.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u produljenom trajanju iz čl. 236. st. 1. u svezi čl. 52. Kaznenog zakona. (10. 2. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnjak od rujna do prosinca 2014. na području Varaždina i Koprivnice prikazivao većem broju osoba da će im po povoljnoj cijeni i u kratkom roku nabaviti kućanske aparate i bijelu tehniku te televizore, igraće konzole i mobitele, iako to uopće nije namjeravao učiniti, ali su mu oni povjerovali i na njegov zahtjev unaprijed mu davali novac koji je zadržao za sebe, a oštećenicima nije ništa isporučio. Osnovano se sumnja i da je neistinito predočio jednom oštećeniku da će kupiti njegov skuter i ishodio od njega da mu preda skuter u posjed, ali nakon toga nije platio oštećeniku dogovorenu cijenu niti mu vratio skuter. Na opisane načine osumnjičenik se nepripadno okoristio za više od 88.000,00 kuna.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu je djelomično usvojila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega, dok nije prihvatila prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela. Državno odvjetništvo je podnijelo žalbu protiv takve odluke sutkinje istrage.