Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Ispitan 21-godišnjak i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1997.) zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. Kaznenog zakona, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona i pomaganja u tom kaznenom djelu iz čl. 215. st. 1. u svezi čl. 38. KZ-a. (12. 4. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnjak 7. srpnja 2017. oko 2,55 sati u Kučan Marofu, s vanjske strane dvorišne ograde obiteljske kuće postavio improviziranu eksplozivnu napravu od najmanje sto grama eksploziva trinitrotoluena (TNT) i baruta, koju je sam izradio i držao kod svoje kuće, a koju je aktivirao paljenjem sporogorećeg štapina uz upotrebu detonatorske kapisle za iniciranje eksploziva čime je izazvao eksploziju u kojoj su oštećena dva osobna automobila i dvorišna ograda.
Osnovano se sumnja i da je 21-godišnjak u veljači 2018. godine u Varaždinu, bez ovlaštenja držao improviziranu eksplozivnu napravu koju je sam izradio od eksploziva trinitrotoluena (TNT) u količini od oko sto grama, stavljenog u posudu u koju je montirao detonatorsku kapislu koja se aktivira paljenjem sporogorećeg štapina otvorenim plamenom, a koju je prodao osobi zasad neutvrđenog identiteta, iako je znao da će ta osoba aktivirati eksplozivnu napravu na području Varaždina, što se i dogodilo 24. veljače 2018. oko 23,40 sati na Trgu Matije Gupca kad je ta osoba izazvala eksploziju u dvorištu obiteljske kuće, a do ozljeđivanja osoba i veće materijalne štete zahvaljujući slučaju nije došlo.
Ujedno, osnovano se sumnja i da je u zidu šupe na dvorištu kuće u Varaždinu neovlašteno držao eksplozivne tvari i njihove sastavne dijelove čije je posjedovanje zakonom zabranjeno.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila osumnjičeniku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.