Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 7. veljače podiglo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1988. i 1994.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (12. 2. 2018.)

Okrivljenike se tereti da su od 2. do 4. veljače 2018., po prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom iz Afganistana, za obećanu novčanu nagradu prevozili u svojim vozilima kroz Republiku Hrvatsku sedmero državljana Afganistana i četvero državljana Pakistana sa statusom tražitelja azila u Republici Hrvatskoj radi protuzakonitog prebacivanja u Republiku Sloveniju. Navedene su osobe preuzeli kod Osijeka i trebali su ih dovesti u neposrednu blizinu državne granice radi ilegalnog prelaska u Republiku Sloveniju kod mjesta Banfi u Međimurskoj županiji, ali su u ih policijski službenici zaustavili u Varaždinu i tako spriječili u daljnjem prijevozu.
Vijeće Općinskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo okrivljenicima istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.