Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv jedanaestorice okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv šestorice hrvatskih državljana (1979., 1973., 1965., 1985., 1977. i 1979.) i petorice slovenskih državljana (1977., 1975., 1975., 1978. i 1971.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, pranja novca iz čl. 265. st. 4. u svezi st. 1. KZ-a, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i st. 2. KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. KZ-a. (13. 4. 2018.)

Optužnicom se prvu dvojicu okrivljenika (hrvatski i slovenski državljani) tereti da su kao direktori trgovačkog društva iz Umaga, kao i četvoricu preostalih okrivljenika (svi slovenski državljani) kao direktori društva iz Zagreba, nakon pribavljanja, na nezakoniti način, preko 390 kilograma lom zlata; s ciljem da prikažu kako je zlato pribavljeno zakonitim poslovima tih društava i da ga potom prodaju društvima s područja Europske unije, čime bi bili oslobođeni plaćanja PDV-a i ostvarili pravo na povrat PDV-a; zatražili od sedmookrivljenog direktora trgovačkog društva iz Zagreba da izda lažnu dokumentaciju o prodaji zlata. Navedeno je on i učinio te izdao račune i otpremnice prema kojima je njegovo društvo prodalo društvima iz Umaga i Zagreba navedenu količinu lom zlata za cijenu veću od 95.000.000,00 kuna s uključenim PDV-om, iako nikakva prodaja zlata nije obavljena.
Radi pravdanja svojih izlaznih računa sedmookrivljenik je, tereti ga se, zatražio od osmog i devetog okrivljenika kao odgovornih osoba trgovačkog društva iz Koprivnice da izdaju lažnu dokumentaciju o prodaji zlata, što su oni i učinili te izdali račune i otpremnice prema kojima je njihovo društvo prodalo sedmookrivljenikovu društvu navedenu količinu lom zlata za cijenu veću od 87.000.000,00 kuna s uključenim PDV-om, iako nikakva prodaja zlata nije obavljena.
Osmookrivljenik i devetookrivljenik su, tereti ih se, a radi pravdanja svojih izlaznih računa, zatražili od desetookrivljenika kao direktora trgovačkog društva iz Ludbrega i upravitelja i voditelja poslovanja dviju zadruga iz Virja i Koprivnice te jedanaestookrivljenog direktora dvaju društava iz Koprivnice i društava iz Zagreba i Draganovca, da izdaju lažnu dokumentaciju o prodaji zlata, što su oni i učinili te izdali račune i otpremnice prema kojima su njihova društva i zadruge prodali društvu osmog i devetog okrivljenika navedenu količinu lom zlata za cijenu veću od 83.000.000,00 kuna s uključenim PDV-om, iako nikakva prodaja zlata nije obavljena.
Desetookrivljenika i jedanaestookrivljenika se tereti da navedene račune nisu uvrstili u obračun PDV-a niti su podnijeli prijave poreza na dodanu vrijednost.
Nakon toga je prvih šestero okrivljenika knjižilo primljene lažne račune sedmookrivljenikova društva u poslovnim knjigama svojih društava kao ulazne račune o nabavci lom zlata i prodali navedenu količinu lom zlata društvima iz Italije i jednom društvu iz Slovenije za ukupno više od 79.000.000,00 kuna u koji nije bio uključen PDV, a zatim su, na temelju izlaznih računa o prodaji zlata i lažnih ulaznih računa o kupnji tog zlata, od sedmookrivljenikova društva zatražili od nadležnih poreznih ispostava povrat PDV-a. Porezna uprava je, ne sumnjajući u istinitost iskazanih podataka, odobrila povrat PDV-a i na žiro račun društava iz Umaga i Zagreba isplatila iznos veći od 14.400.000,00 kuna, dok ostatak zatraženog iznosa veći od 2.200.000,00 kuna nije isplaćen.
U namjeri prikazivanja da je novac stečen na zakonit način, iznos dobiven povratom PDV-a i prodajom lom zlata (veći od 94.000.000,00 kuna) je potom prenijet na račune fiktivnih dobavljača, društava i zadruga okrivljenika (od sedmog do jedanaestog) na ime plaćanja isporuke zlata kojih nije bilo, a novac se podizao i raspolagao u korist svih okrivljenika. Okrivljenike, od osmog do jedanaestog, se tereti da u svojim trgovačkim društvima nisu vodili poslovne knjige koje su po zakonu obvezni voditi.

Temeljem čl. 158. st. 1. ZKP-a predloženo je da sud dosudi Republici Hrvatskoj imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 14.490.018,61 kuna te oduzme od dijela okrivljenika iznos od ukupno 104.000,00 kuna.