Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Doneseno rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv tri osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 17. lipnja provelo prvo ispitivanje trojice  uhićenih državljana Sirije s prebivalištem u Njemačkoj (1990., 2000. i 1999.) i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv njih zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (18. 6. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 29-godišnjak 12. lipnja 2019., djelujući u okviru međunarodnog krijumčarskog lanca, ukrcao u osobni automobil državljane Iraka koji nisu imali važeće vize i ilegalno su iz Bosne i Hercegovine ušli u Republiku Hrvatsku, a 19-godišnjak i 20-godišnjak su se kretali ispred njega u drugom vozilu kao izvidnica, s ciljem da za novčanu nagradu prevezu državljane Iraka u Republiku Sloveniju, ali su ih policijski službenici zaustavili i spriječili u daljnjem prijevozu prije prelaska granične crte u mjestu Brezova Gora.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila okrivljenicima istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.