Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije osobe zbog teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1953.) zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi iz čl. 249. st. 4. u svezi st. 3. Kaznenog zakona u svezi čl. 240. st. 3. u svezi st. 1. KZ-a. (30. 8. 2012.)
Prvookrivljenika se tereti da 12. listopada 2009. kao liječnik kirurg; nakon operativnog zahvata kirurškog liječenja pacijenta tijekom kojeg je došlo do kompliciranog krvarenja; nesmotreno držao da ga je u cijelosti zaustavio, pa kao odjelni liječnik i operater zadužen za nastavno praćenje stanja pacijenta, unatoč tome što je zdravstveno stanje pacijenta iduća dva dana objektivno ukazivalo da postoperativni tijek ne teče uredno, nije niti tijekom 15. listopada 2009. poduzeo nikakve dijagnostičke postupke već je zajedno sa drugookrivljenikom obavio samo rektoskopiju i rendgen.
Tereti ih se da su nedovoljnim dijagnostičkim pretragama propustili utvrditi da su zbog daljnjeg krvarenja nastala dva veća hematoma a kada su oni uočeni daljnjim pretragama, prvookrivljenik je nakon dogovora s drugookrivljenikom obavio operativni zahvat koji je bio pogrešan jer je radi izbjegavanja nastanka septičkog šoka bilo nužno učiniti drugi operativni zahvat.
Zbog poduzetog neadekvatnog operativnog zahvata došlo je do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te do nastanka i širenja gnojne upale potrbušnice i teške infekcije, pa je unatoč poduzetom operativnom zahvatu pacijent preminuo 18. listopada 2009.