Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije osobe i četiri trgovačka društva zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1958.) i hrvatske državljanke (1974.) te četiriju   trgovačkih društava zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. alineja 4. Kaznenog zakona. (1. 8. 2012.)

Okrivljene se tereti se da su od siječnja 2006. do svibnja 2010. godine kao direktori trgovačkih društava nezakonito koristili pravo na odbitak pretporeza u primljenim računima i u cijelosti koristili pretporez za podmirenje poreznih obveza tih i drugih povezanih društava. Okrivljenika se tereti i da nije obračunavao i plaćao porez na dodanu vrijednost na usluge inozemnih poduzetnika, porez na dodanu vrijednost od kamata na zajmove dane povezanim društvima i porez na dobit. Na opisani način su tim društvima pribavili nepripadnu materijalnu dobit na štetu proračuna Republike Hrvatske u visini od preko 12.760.000,00 kuna.
Četiri trgovačka društva tereti se da su kaznenim djelima njihovih odgovornih osoba pribavila za sebe protupravnu imovinsku korist na štetu proračuna Republike Hrvatske u navedenoj visini.