Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 51-godišnjaka zbog prijetnje i pokušaja prisile prema službenoj osobi

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 26. kolovoza, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela pokušaja prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 2. u vezi st. 1. i čl. 34. Kaznenog zakona i tri kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 3. u vezi st. 2. KZ-a. (3. 9. 2019.)

Okrivljenika se optužnicom tereti da je 21. lipnja 2019. u Novom Marofu, nakon što su mu policijski službenici zbog ranije počinjenog nasilničkog ponašanja u obitelji i više prometnih prekršaja dali znak da zaustavi kombi vozilo kojim je upravljao, nije zaustavio vozilo već je zaobišao policijske službenike i nastavio vožnju, a kad je policijski službenik potrčao za vozilom i otvorio vozačeva vrata u cilju da zaustavi vozilo vađenjem ključa iz brave i podizanjem ručne kočnice, nastavio je vožnju i pritom odguravao policijskog službenika pokušavajući ga odvojiti od vozila, no policijski službenik je uspio ugasiti motor vozila, a okrivljenikov otpor je savladan. Tereti ga se i da je nakon opisanog događaja, u prostorijama policijske postaje prijetio trojici policijskih službenika da će ih ubiti kad izađe iz zatvora.
Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru, a u optužnici je predloženo da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i počinjenja kaznenih djela kojima prijeti. Predloženo je i da se okrivljeniku, uz kaznu, izrekne i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja.