Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv njemačkog državljanina (1969.) i hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i st. 2. KZ-a. (6. 8. 2015.)
Okrivljenike se tereti da su kao predsjednik i član uprave trgovačkog društva registriranog u Republici Hrvatskoj, u prosincu 2006. godine u Varaždinu sklopili ugovor o dugoročnom kreditu kojim je tom društvu odobren bankarski kredit radi kupnje opreme od dobavljača iz SR Njemačke, trgovačkog društva koje je u vlasništvu obitelji prvookrivljenog njemačkog državljanina, pa je banka isplatila više od 7,200.000,00 kuna njemačkom društvu koje je novac zadržalo za sebe, a nije prodalo ni isporučilo opremu hrvatskom društvu, koje je obvezano vraćati kredit banci iako novac ni opremu nije primilo. Na opisani način je njemačko trgovačko društvo pribavilo nepripadnu imovinsku korist u navedenom iznosu na štetu hrvatskog trgovačkog društva, dok je banka oštećena za iznos dijela kredita koji nije vraćen od preko 3.200.000,00 kuna.
Okrivljenike se također tereti da su u siječnju 2008. godine; u cilju da neistinito prikažu da njihovo društvo ima u vlasništvu strojeve i opremu za čiju kupnju je sklopljen ugovor o kreditu, a kako bi navedena banka u skladu sa odredbama ugovora na istima mogla zasnovati založno pravo; sastavili kartice osnovnog sredstva u kojima su naveli da se navedena oprema upotrebljava u društvu kao osnovna sredstva, a što nije bila istina jer navedena oprema nije isporučena društvu i ona nije postojala kao njihova osnovna sredstva. Banka je, vjerujući da su podaci u karticama točni, s njima sklopila Sporazum o zasnivanju založnog prava na pokretninama i pravu na neposrednu ovrhu, iako navedena oprema u društvu ne postoji.