Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvije fizičke i dvije pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1969. i 1971.) i dva trgovačka društva zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (8. 12. 2015.)

Okrivljenike se tereti da su tijekom 2013. i 2014. godine kao direktori okrivljenih trgovačkih društava; s ciljem da iskoriste postupak predstečajne nagodbe radi smanjenja duga oba društva prema Republici Hrvatskoj; dogovorili da trećeokrivljeno društvo fiktivno proda četvrtookrivljenom društvu svoju imovinu, a da četvrtookrivljeno društvo izda trećeokrivljenom društvu neistinite račune za fiktivni najam iste imovine i razne usluge. Pri opisanom poslu su izdani računi u koje su unijete znatno veće cijene imovine od realnih, pa su time umjetno stvorili velike porezne obveze društava prema proračunu Republike Hrvatske i povećali ukupno dugovanje društava. Na opisani način okrivljenici su omogućili da se pokrene postupak predstečajne nagodbe u kojem su ishodili donošenje rješenja o odobrenju sklapanja predstečajne nagodbe za oba društva, kojom je neosnovano otpisan dio duga prema Republici Hrvatskoj, te neosnovano umanjene porezne obveze. Na opisani način su oštetili proračun za više od 2,500.000,00 kuna.

Okrivljenike se također tereti da su kao odgovorne osobe svojih društava prodali bliskim srodnicima četiri osobna automobila u vlasništvu društava te da si je prvookrivljenik prodao jedan osobni automobil. Riječ je o vozilima marke Honda, BMW, Volvo i VW Passat, po cijenama koje su znatno niže od realnih tržišnih cijena za ta vozila čime su oštetili društva za više od 280.000,00 kuna.