Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici
Donijeto rješenje o provođenju istrage i određen istražni zatvor protiv 59-godišnjakinje zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatske državljanke (1955.) zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona u svezi čl. 5. toč. 1. Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije. (9. 4. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica u svibnju 1994. godine u nadležnom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. godine nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem, sve do njegove pogibije 1991. godine, iako to nije bila istina, jer nakon razvoda nisu živjeli zajedno niti su održali izvanbračnu zajednicu. Ujedno, priložila je neistinita očitovanja dvojice svjedoka te joj je temeljem takvih neistinitih činjenica priznato pravo na obiteljsku invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, a 2002. godine je temeljem tih neistinitih činjenica ostvarila pravo na obiteljsku mirovinu, pa joj je sve do 2014. godine na ime obiteljske invalidnine i obiteljske mirovine nepripadno isplaćeno ukupno preko 1,100.000,00 kuna.
Sutkinja istrage je na prijedlog državnog odvjetnika odredila okrivljenici istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.