Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1969. i 1971.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene isprave iz čl. 279. st. 1. i st. 2. KZ-a, te poticanja na počinjenje tih kaznenih djela. (10. 3. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenik kao predsjednik uprave trgovačkog društva koje je osnivač i jedini vlasnik drugog trgovačkog društva kojem je direktor prvookrivljenik, od siječnja 2011. do prosinca 2013. godine; temeljem sklopljenog ugovora o međusobnoj trgovačkoj i poslovnoj suradnji prema kojem prvo društvo pruža drugom društvu organizacijske, savjetodavne, računovodstvene i knjigovodstveno-financijske usluge te usluge pružanja tehničke pomoći i održavanja mehanizacije; naložio da se izrade i ispostave drugom društvu računi u koje su se unosile neistinite, uvećane cijene usluga. Ujedno, zatražio je od prvookrivljenika da odobri plaćanje tako uvećanih računa pa je drugo društvo platilo prvom društvu gotovo 7,400.000,00 kuna više nego što iznosi vrijednost stvarno obavljenih radova i usluga.

Ispravak priopćenja unijet 13. ožujka 2015.: omaškom je u prvom tekstu priopćenja objavljeno "kojem je direktor drugookrivljenik" što nije točno. Točna izmjena je objavljena u tekstu priopćenja.