Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 5. prosinca podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv državljanina Iraka (1968.) zbog počinjenja kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (11. 12. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je kao dio međunarodnog krijumčarskog lanca, 24. i 25. studenog 2018. na području Ličko-senjske županije u neposrednoj blizini državne granice s Bosnom i Hercegovinom, unajmljenim kombi vozilom preuzeo radi prijevoza državljane Iraka koji nisu imali važeće vize i ilegalno su ušli u Republiku Hrvatsku, s ciljem da ih za unaprijed obećani novčani iznos preveze preko granične crte uz izbjegavanje granične kontrole preko teritorija Republike Slovenije u Republiku Italiju. U namjeri su ga spriječili policijski službenici Postaje granične policije Varaždin koji su ga zaustavili u šumi u blizini Trakošćana. Nakon zaustavljanja okrivljenik je iskočio iz vozila i pobjegao, ali je idućeg dana pronađen i uhićen u Sesvetama.
Okrivljenik je, na temelju postignutog sporazuma, osuđen uvjetnom osudom uz utvrđenu kaznu zatvora od jedne godine i rok kušnje od dvije godine, a izrečena mu je i novčana kazna u visini od 12.000,00 kuna.