Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjakinje

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 7. veljače, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke (1976.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode iz čl. 136. st. 3. u vezi st. 2. Kaznenog zakona i dva kaznena djela prijetnje iz čl. 139. st. 2. KZ-a. (12. 2. 2019.)

Optužnicom se 43-godišnjakinju tereti da je 11. prosinca 2018. u Varaždinu, u poslovnom prostoru u vlasništvu njezine majke, u neubrojivom stanju zbog teže duševne smetnje, s ciljem da prisili majku na otkazivanje ugovora o najmu tog poslovnog prostora, zaključala vrata prostorije, uzela ključ i protivno njezinoj volji nije ju pustila da izađe sve do dolaska vatrogasaca koji su nasilno otvorili prostoriju te da je metalnom šipkom mahala prema svojoj majci uz prijetnje da će joj polomiti ruke i noge. Ujedno se 42-godišnjakinju tereti da je 11. studenog 2018. u stanu u Varaždinu, u stanju neubrojivosti, nakon što je na balkonu stana zapalila vatru, rekla susjedu iz zgrade da će ih sve zapaliti.
U optužnici je predloženo da se okrivljenici odredi prisilan smještaj u psihijatrijsku ustanovu prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Okrivljenica se nalazi u istražnom zatvoru, a u optužnici je predloženo da se istražni zatvor produlji zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.