Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Određen istražni zatvor protiv 52-godišnjaka zbog više kaznenih djela

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je naložilo provođenje istrage protiv hrvatskog državljanina (1960.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 3. i 1. KZ-a, četiri kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. KZ-a, te protiv trgovačkog društva zbog četiri kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 2. u svezi st. 1. i zbog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. KZ-a u svezi st. 3. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (14. 9. 2012)

Postoji osnova sumnje da je 52-godišnjak od studenog 2011. do veljače 2012. godine kao direktor osumnjičenog trgovačkog društva sklopio šest ugovora o kupoprodaji nekretnina, kojima je sebi i jednom trgovačkom društvu prodao nekretnine u vlasništvu osumnjičenog društva, određujući u ugovorima kupoprodajne cijene u iznosima znatno nižima od njihove tržišne vrijednosti čime je sebi i drugom trgovačkom društvu pribavio ukupnu imovinsku korist od oko 5.198.580,00 kn.
Ujedno, postoji osnova sumnje i da je ugovorio poslovne odnose sa četiri oštećena trgovačka društva obećavajući uredno ispuniti ugovorene obveze, a što nije namjeravao učiniti, na koji je način ta društva, a neplaćanjem im potraživanja koja su nastala iz tih odnosa; u uvjerenju kako će im ista biti plaćena; oštetio za ukupan iznos od oko 3.923.120,00 kn, za koji je iznos ujedno osumnjičeno društvo pribavilo nepripadnu korist.
Postoji osnova sumnje i da je kao direktor osumnjičenog društva vodio poslovanje istog na način da je naložio da se za razdoblje od početka 2011. do svibnja 2012. godine ne plaćaju dužne porezne obveze i doprinosi, čime nije platio ukupan iznos od oko 15.095.930,00 kn, u kojem je iznosu za osumnjičeno društvo, a na štetu proračuna i fondova Republike Hrvatske, pribavio nepripadnu imovinsku korist.
Rješenjem suca istrage protiv prvoosumnjičenika je određen istražni zatvor.