Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv 60-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a i kaznenog djela utaje poreza iz čl. 256. st. 2. u svezi st. 1. KZ-a. (22. 12. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da je 60-godišnjak 22. listopada 2009. kao direktor trgovačkog  društva sklopio ugovor o uređenju poslovnog prostora tog društva, ali je uputio izvođača radova da ne obavlja radove na uređenju poslovnog prostora, već da obavi radove uređenja stana u njegovom osobnom vlasništvu i stana u vlasništvu njegove kćeri, a sve radove na tim stanovima platilo je trgovačko društvo u vrijednosti većoj od 1,300.000,00 kuna. Osnovano se sumnja da je okrivljenik neosnovano iskoristio račune izvođača radova ispostavljene njegovom trgovačkom društvu za odbijanje pretporeza jer radovi nisu obavljeni u korist društva, ishodivši tako odbijanje pretporeza za društvo u iznosu većem od 200.000,00 kuna na štetu proračuna Republike Hrvatske.
Osnovano se sumnja da je okrivljenik tijekom 2011. godine; s ciljem da prije otvaranja stečajnog postupka izvuče vrijednu imovinu iz svog trgovačkog društva i da onemogući podmirenje obaveza prema proračunu Republike Hrvatske; umjesto plaćanja poreza i doprinosa isplatio sebi neto plaću veću od 1,400.000,00 kuna i taj novac iskoristio za davanje pozajmica svom društvu. Potom je u ime društva prodao sebi kao fizičkoj osobi poslovni prostor i jedno osobno vozilo društva, a dva je osobna vozila prodao svojoj kćeri i sinu, dok je plaćanje poslovnog prostora i vozila društvu kompenzirao sa svojim  potraživanjem s osnova pozajmica društvu. U trenutku otvaranja stečajnog postupka društvo nije imalo više nikakve imovine niti novca na računu čime je, osnovano se sumnja, oštetio proračun Republike Hrvatske neplaćanjem poreza i doprinosa za više od 2,700.000,00 kuna.