Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnesena žalba protiv presude Županijskog suda u Varaždinu

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 28. prosinca podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom su državljanin SR Njemačke (1969.) i hrvatski državljanin (1962.) proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ/97 te osuđeni na kazne zatvora koje su zamijenjene radom za opće dobro. (29. 12. 2018.)

Okrivljenici su proglašeni krivima jer su kao predsjednik i član uprave trgovačkog društva registriranog u Republici Hrvatskoj, od 2006. do 2008. godine sklopili u ime društva ugovor o kreditu radi kupnje opreme od dobavljača iz SR Njemačke, trgovačkog društva koje je u vlasništvu obitelji prvookrivljenog njemačkog državljanina, pa je banka isplatila više od 7.200.000,00 kuna njemačkom društvu koje je novac zadržalo za sebe, a nije prodalo ni isporučilo opremu hrvatskom društvu, koje je obvezano vraćati kredit banci iako novac ni opremu nije primilo.
Žalba je podnesena zbog odluke o kazni budući da državno odvjetništvo smatra kako je sud neosnovano ublažio kazne okrivljenicima i zamijenio ih radom za opće dobro jer nisu utvrđene naročito olakotne okolnosti na temelju kojih se kazna smije ublažiti, iako je prouzročena šteta u međuvremenu namirena.