Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica i podnesen prijedlog za izricanje odgojnih mjera

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage i pripremnog postupka, pred Županijskim sudom u Varaždinu podiglo optužnicu protiv mlađeg punoljetnog hrvatskog državljanina (2000.) i podnijelo prijedlog za izricanje odgojnih mjera prema dvojici maloljetnih hrvatskih državljana (2002. i 2001.) zbog počinjenja kaznenih djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. KZ-a, pokušaja prisile prema službenoj osobi iz čl. 314. st. 1. u vezi čl. 34. KZ-a i oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a. (8. 5. 2019.)

Okrivljenog mlađeg punoljetnika i dvojicu maloljetnika tereti se da su 5. siječnja 2019. oko 22.30 sati u Macincu, maskirani kapama s prorezom na očima, razbili prozor kupaonice na kući 78-godišnje oštećenice i ušli u unutrašnjost, a oštećenica se zaključala u spavaću sobu, te da su snažnim guranjem i udaranjem izbili okvir vrata, ušli u sobu, oborili oštećenicu i uzeli joj mobitel iz ruku nanijevši joj tjelesne ozljede. Tereti ih se da su uperili u nju odvijač i plastični pištolj i zatražili da im preda novac, ali se oštećenica opirala i uspjela pobjeći iz kuće, nakon čega su uzeli iz kuće i zadržali za sebe više ručnih satova, više komada zlatnog nakita i druge predmete. Maloljetnika (2002.) se tereti da je istog dana oko 23,00 sati u Šenkovcu, upravljajući osobnim vozilom u kojem su bili okrivljeni mlađi punoljetnik i drugi maloljetnik; nakon što su policijski službenici po primljenoj obavijesti o njihovom kretanju postavili službeno policijsko vozilo poprečno na cesti i davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova naredili da zaustavi vozilo; u cilju da spriječi policijsko postupanje ubrzao vožnju i uspio obići policijsko vozilo te nastavio voziti poljskim putem i preko livade. Policijski službenici su ga dostigli službenim vozilom i vozili usporedno s njim da spriječe njegov daljnji bijeg, pa je maloljetnik svojim vozilom dvaput udario u policijsko vozilo i oštetio ga, ali je nakon toga zaustavljen. 
Mlađi punoljetnik i maloljetnici se nalaze u istražnom zatvoru, a Vijeće Županijskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetnika i produljilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.