Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 50-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i poticanja na krivotvorenje službenih isprava

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1962.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a i poticanja na krivotvorenje službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. u svezi čl. 37. KZ-a. (10. 9. 2012.)
Okrivljenika se u optužnici tereti za počinjenje više kaznenih djela, odnosno da je od lipnja 2005. do lipnja 2008. godine u Varaždinu, kao direktor trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, naveo direktora drugog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa njegovom društvu i drugim društvima za poslove koji uopće nisu obavljeni, a nakon plaćanja tih računa uzimao za sebe 90 posto iznosa svakog računa, čime se je nepripadno okoristio za ukupno 265.264,48 kuna, a istovremeno je tražio deset posto od iznosa svakog pojedinog računa, koji je plaćen za obavljene usluge, i time je dobio na ruke nepripadno ukupno 69.578,74 kune.
Isto tako, tereti ga se da je od 2007. do 2010. godine pribavio protupravnu korist sebi i drugima u visini od najmanje 43.600,00 kuna, tako da je dugovanja fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu društva usmjerio radi plaćanja na teret Grada Varaždina prikazujući prodanu robu kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada, a istovremeno je koristio rad zaposlenika, robu i mehanizaciju društva na uređivanju i održavanju okućnica i zelenih površina više fizičkih osoba, bez da je izdao račune i naplatio radove.
Ujedno, u srpnju i kolovozu 2003. godine je nagovorio direktora jednog trgovačkog društva da povuče ponudu za obavljanje radova rušenja drveća i krčenja šikare za Grad Varaždin, obećavši mu platiti za iste radove veći iznos jer da će ishoditi od Grada Varaždina plaćanje znatno većeg iznosa, što mu je i uspjelo, te je nakon povlačenja ponude Grad Varaždin povjerio poslove društvu okrivljenika koje je naplatilo iste u iznosu od preko 81.000 kuna, čime je pribavio protupravnu korist svojem društvu i oštetio Grad Varaždin za više od 61.000 kuna, jer je povućena ponuda bila na ukupno 20.000,00 kuna, a on je dogovorio plaćanje direktoru tog društva za povlačenje ponude 25.000,00 kuna.
Na teret mu se stavlja da je u prosincu 2008. godine drugom trgovačkom društvu ispostavio lažni račun na iznos od 140.849,00 kuna na ime iznajmljivanja radnika i strojeva za određene poslove, rekavši njegovom direktoru da mora platiti takav račun jer im u suprotnom to društvo neće platiti ranije izvedene radove zbog čega je ovaj pristao platiti navedeni iznos, iako su računi biti fiktivni.
Tereti ga se da je tijekom 2009. i 2010. godine kao direktor trgovačkog društva naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. godinu isplati iznos od 623.220,00 kuna, kao pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit, iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa, te da je od 2008. do 2010. omogućavao fizičkim osobama da konzumiraju jelo i piće u restoranu društva naredivši da te račune plati trgovačko društvo čime je pribavio sebi i drugim osobama nepripadnu korist od ukupno 55.500,40 kuna.
Tereti ga se da je naredio izradu neistinitih radnih naloga i računa društva radi prikrivanja da je društvo izvodilo radove na njegovim privatnim površinama i površinama drugih fizičkih osoba na teret Grada Varaždina.