Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnesena žalba protiv presude Županijskog suda u Varaždinu

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu kojom je hrvatski državljanin (1974.) oglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz čl. 230. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. (12. 10. 2018.)

Okrivljenik je proglašen krivim da je 8. rujna 2017. u supermarketu u Ludbregu, s polica u prodajnom prostoru uzeo i stavio u svoj ruksak više prehrambenih proizvoda. Nakon što je prodavačica posumnjala da u ruksaku ima otuđene artikle i zamolila ga da otvori ruksak i pokaže njegov sadržaj, naglo je izašao iz trgovine i sjeo u svoj osobni automobil u namjeri da pobjegne s otuđenim artiklima. Prodavačica je u cilju zadržavanja okrivljenika stala ispred vozila i rekla da se neće maknuti, pa joj je zaprijetio da će ju zgaziti i potom naglo povećao broj okretaja motora, uslijed čega je došlo do pokretanja vozila, pa se prodavačica zbog izbjegavanja naleta vozila odmaknula u stranu, a okrivljenik je vozilom pobjegao.
Žalba je podnesena zbog odluke o kazni i u njoj se navode argumenti zbog kojih državno odvjetništvo smatra da je okrivljeniku trebalo izreći kaznu zatvora, a ne rad za opće dobro, s obzirom da ne postoje značajne olakotne okolnosti za okrivljenika koji je osuđivana osoba i počinio je novo teško kazneno djelo kojim je ugrožen jedan ljudski život.