Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Donijet nalog o proširenju istrage protiv dvoje osumnjičenika zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je donijelo nalog o proširenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1956. i 1954.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 2 u svezi st. 1. Kaznenog zakona. (17. 5. 2012.)
Postoje osnovi sumnje da su osumnjičenici od rujna 2010. do studenog 2011. kao direktori trgovačkog društva investitora izgradnje stambenih zgrada i prodavatelja stanova, zasnivali založno pravo na stanovima u korist banaka kao osiguranje povrata kredita koje su banke odobrile njihovom trgovačkom društvu za izgradnju stambenih zgrada, iako su te nekretnine već ranije prodali kupcima, ali promjena vlasništva nije provedena u zemljišnim knjigama. Ujedno, da su prodavali kupcima nekretnine na kojima je već bilo upisano založno pravo u korist banaka, a kupcima su zatajili postojanje založnog prava na njihovim nekretninama na koji način su neovlašteno opteretili ukupno 33 stana u zgradama na području grada.
Sudac istrage Županijskog suda u Varaždinu je prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i odredio istražni zatvor protiv prvoosumnjičenika zbog opasnosti od ometanja istrage utjecanjem na svjedoke i sudionike.