Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Određen istražni zatvor protiv 52-godišnjaka

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prvo ispitivanje uhićenog turskog državljanina (1967.) s prebivalištem u SR Njemačkoj zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz čl. 326. st. 1. Kaznenog zakona. (19. 2. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da je 52-godišnjak 16. veljače 2019. na području Ličko-senjske županije kod granice sa Bosnom i Hercegovinom, za novčanu nagradu preuzeo na prijevoz u teretno vozilo i u njemu državljane Afganistana i Irana koji nisu imali pravo na ulazak niti boravak u Republici Hrvatskoj, s ciljem da ih ilegalno preveze na teritorij Republike Slovenije. U daljnjem prijevozu su ga spriječili policijski službenici granične policije u mjestu Dubrava Križovljanska u neposrednoj blizini državne granice s Republikom Slovenijom.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i 18. veljače odredila 52-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.