Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv 52-godišnjaka zbog počinjenja nekoliko kaznenih djela

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. Kaznenog zakona, oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a, teške krađe iz čl. 229. st. 1. toč. 1. u vezi čl. 228. st. 1. KZ-a i narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl. 141. st. 1. KZ-a. (19. 7. 2019.)

Optužnicom se 52-godišnjaka tereti da je u stanju neubrojivosti zbog dugogodišnje ovisnosti o alkoholu, u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima, tijekom noći 19. lipnja 2019. u jednom mjestu u okolici Varaždina, znajući da se u kućama nalaze ukućani koji spavaju, u prozor spavaće sobe jedne kuće bacio metalni držač zastave, a u prozore druge kuće bacio sjekiru, kameni blok, glačalo i metalno dlijeto, čime je razbio stakla na prozorima, ali nikoga nije uspio ozlijediti. Okrivljenog 52-godišnjaka se tereti i da je potom provalio u vikendicu u blizini i u njoj boravio skrivajući se od policije do 21. lipnja 2019., kada je pronađen, kao i da je početkom svibnja 2019. godine sjekirom razbio staklo i provalio u vikendicu iz koje je uzeo više boca žestokih alkoholnih pića.
U optužnici je predloženo da se 52-godišnjaku odredi prisilni smještaj u odgovarajućoj ustanovi prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama te da mu se do donošenja odluke produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.