Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog nedozvoljene trgovine i izbjegavanja carinskog nadzora

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podiglo pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1960. i 1977.) te provodi dokazne radnje protiv devetorice hrvatskih državljana zbog kaznenih djela nedozvoljene trgovine iz čl. 297. Kaznenog zakona i izbjegavanja carinskog nadzora iz čl. 298. KZ-a. (20. 12. 2012.)

Protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana je podignuta optužnica kojom im se stavlja na teret da su u više navrata preko graničnog prijelaza Županja–Orašje kao vozači autobusa i teretnih vozila ilegalno prevozili iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku tablete i gelove za poboljšanje seksualne potencije koje su sakrivali u vozilu te ih predavali prvoosumnjičeniku.
Postoji osnova sumnje da je prvoosumnjičeni hrvatski državljanin od svibnja do prosinca 2012. godine bez potrebnog ovlaštenja i dozvole nadležnih tijela, s područja Republike Srpske nabavljao veće količine tableta i gelova koji su se ilegalno uvozili u Republiku Hrvatsku preko  graničnog prijelaza Županja-Orašje; skriveni u autobusima i teretnim vozilima; te ih skladištio u stanu u Varaždinu, a potom prodavao ostalim osumnjičenim hrvatskim državljanima radi daljnje prodaje na području Varaždinske i Međimurske županije, kao i krajnjim kupcima. Opisanim je oštetio proračun Republike Hrvatske, a na razlici između nabavne i prodajne cijene pribavio si nepripadnu materijalnu dobit.
Protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenika je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.