Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv četiri fizičke i tri pravne osobe

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je provelo prva ispitivanja osumnjičenika i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1967., 1981. i 1959.) i tri trgovačka društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona i krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i st. 2. KZ-a. (21. 5. 2015.)
Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici od studenog 2012. do siječnja 2014. godine u Ivancu i Zagrebu, kao direktori okrivljenih društava i oštećenog društva; s ciljem da iz tog društva izvuku novac; sklopili više fiktivnih ugovora i sporazuma kojima su stvarali razne nepostojeće obveze oštećenog društva prema okrivljenim društvima, pa je plaćanjem takvih nepostojećih obveza pribavljena protupravna imovinska korist okrivljenim društvima u visini većoj od 30,000.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja da je drugookrivljenica kao direktorica oštećenog društva i suvlasnica petookrivljenog društva (koje je većinski vlasnik oštećenog društva) od svibnja do prosinca 2013. godine u Ivancu i Zagrebu; s ciljem da se iz oštećenog društva izvuče novac; platila neistinite račune u ukupnom iznosu većem od 2,000.000,00 kuna za kupnju 191 tone svinjskog mesa od off shore tvrtke sa sjedištem u SAD–u i Velikoj Britaniji (čija je bila opunomoćenica) iako nikakvo meso nikada nije isporučeno oštećenom društvu. Nakon uplate navedenog iznosa, temeljem ugovora o cesiji u koji je trećeokrivljenik uključio nepostojeća potraživanja i dugovanja šestookrivljenog društva te temeljem tobožnje pozajmice, navedeni iznos je uplaćen na račun petookrivljenog društva koje je time ostvarilo nepripadnu korist na štetu oštećenog društva u iznosu većem od 2,000.000,00 kuna.
Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik kao direktor petookrivljenog društva i drugookrivljenica kao direktorica oštećenog društva, od travnja 2013. do kolovoza 2013. godine u Ivancu i Zagrebu; s ciljem da se iz oštećenog društva izvuče novac; sklopili ugovor po kojem petookrivljeno društvo pruža oštećenom društvu usluge obrade financijske dokumentacije, poslovnog savjetovanja i druge financijske usluge, koje međutim nikada nisu obavljene jer je oštećeno društvo imalo organiziranu službu i zaposlene kvalificirane osobe za obavljanje navedenih poslova, koje su ih i obavljale. Unatoč tome oštećeno društvo je platilo petookrivljenom društvu račun za neobavljene usluge koje je time pribavilo nepripadnu imovinsku korist veću od 430.000,00 kuna.
Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik kao direktor petookrivljenog društva i drugookrivljenica kao direktorica oštećenog društva, od listopada 2013. do prosinca 2013. godine u Ivancu i Zagrebu; s ciljem da se na štetu oštećenog društva izvuče novac; dogovorili da to društvo od petookrivljenog društva kupi stroj parogenerator za nerealno uvećanu cijenu od gotovo 3,000.000,00 kuna jer je stroj nabavljen iz Republike Italije za cijenu od oko 30.000,00 eura. Na opisani način je plaćanjem takve neosnovano visoke cijene pribavljena nepripadna imovinska korist petookrivljenom društvu veća od 2,500.000,00 kuna.
Opisanim kaznenim djelima za oštećeno društvo nastala je ukupna šteta veća od 35,000.000,00 kuna.
Sutkinja istrage je prihvatila prijedlog državnog odvjetnika i odredila istražni zatvor prvookrivljeniku i drugookrivljenici zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, a trećeokrivljeniku zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.